Rapport från Sälj inte Rotemannen och Hyresgästföreningens möte på Folkets Hus 28/2

Sälj inte Rotemannen och Hyresgästföreningen Sydost höll möte på Folkets Hus i lördags. Vi tyckte att det kunde vara på sin plats att diskutera stundande köpestämma. Terje Gunnarsson, ordförande för Hyresgästföreningen i Stockholm gästade oss med sin kunskap om ombildningar.

VI UPPHÖR INTE ATT FÖRVÅNAS:

Terje Gunnarsson berättade bland annat att det inte krävs någon som helst utbildning för att arbeta som ombildningskonsult och de har heller inget ansvar. Om köpestämman röstar till förmån för ombildning lämnar konsulten Curt Larsson oss med en en föreningskuld på 113 miljoner, våra egna privata lån för insatserna varierande mellan en kvarts till en miljon per person samt en oerhört sliten fastighet med omfattande renoveringsbehov. Själv blir han 2,8 miljoner rikare.

Det är också vem som helst som kan sitta i en styrelse för en bostadsrättsförening, det krävs ingen särskild kompetens för detta förtroendeuppdrag. Detsamma gäller de som sitter i brf:s interimstyrelse, eller ”Arbetsgruppen”, de som tillsammans med Curt Larsson driver denna ombildningsprocess sedan 3 år tillbaka. Dessa vem som helst vill nu att du ska låna ut en miljon till dom, dvs din andel av föreningens lån på 113 miljoner. Är du beredd att göra det? (Din andel blir ca en miljon om 60% av de boende köper).

Terje Gunnarsson menade att vi också ska komma ihåg att när vi köper Rotemannen 2 så köper vi en gammal SAAB. De här husen är slitna. Under de tre år som den långdragna ombildningsprocessen pågått har Stockholmshem fryst allt underhåll av husen eftersom de inte vill ge bort kostnadskrävande arbeten till en eventuell förening.

FÖR DIG SOM VILL FORTSÄTTA VARA HYRESGÄST:

Interimsstyrelsen/arbetsgruppen uppmanar boende som vill fortsätta hyra att rösta för en ombildning. Jaha. Vad finns det för fördel med att vara hyresgäst i en bostadsrättsförening? Ingen. En bostadsrättstförening har INTE den erfarenhetsbas att upphandla och administrera tjänster och ärenden som Stockholmshem har.

Men om inte vi köper säljs Rotemannen kanske till en annan privatvärd? Det finns inget intresse från Stockholmshem att göra en sådan försäljning. Stockholmshem har för avsikt att fortsätta förvalta våra hus!

ETT BRA KÖP?

Terje Gunnarsson antydde att lånen kan skena iväg med stigande räntor och att kvarblivna hyreslägenheter inte kommer att gå att sälja till det pris man hoppas på. När Finansinspektionen förväntas besluta om ett lånetak för bankerna i sommar går det kanske inte att sälja så många av de kvarblivna hyresrätterna över huvud taget om krediterna under de närmaste åren blir dyrare och köparna därför uteblir. Går Rotemannen i konkurs är varje medlem i den ekonomiska föreningen ansvarig, alltså varje innehavare av en bostadsrätt måste vara med och betala. I värsta fall kan man då bli av med sin lägenhet och kastas ut i bostadslösheten. Men ett kärt minne har du kvar från Brf Rotemannen – ditt privata lån för insatsen till din lägenhet!

RESPEKTERA RESULTATET FRÅN KÖPESTÄMMAN

Det har blivit praxis i ombildningsprocesser att man har upp till tre köpestämmor om det har blivit ett NEJ till köp på de två första. Terje Gunnarsson menade att det inte i andra valsammanhang resoneras på det viset. I riksdagsvalet till exempel. Det vore odemokratiskt att rösta en gång till en vecka senare om ”fel parti” vann! Röstresultatet bör respekteras men vid många ombildningsprocesser hålls det köpestämmor tills svaret blir ”rätt”. Det är helt lagenligt att hålla flera köpestämmor, upp till tre stycken med en vecka emellan men det tål att funderas på om det verkligen är särskilt demokratiskt. Om man tänker det omvända- att det skulle bli ett JA för ombildning på första köpestämman så skulle det inte för något i världen bli en påföljande köpestämma för att då se om det skulle bli ett NEJ för köp. Detta är ännu ett exempel på hur bristfälliga lagarna är för ombildningar.

Vi diskuterade också brf:s kallelse till stämma och den medföljande bilagan. I kallelsen refererar ”Styrelsen” till bilagan som en fullmakt du kan använda om du är förhindrad att koma till stämman. Det är ett fult knep! Deras fullmakt är nämligen en ja-röst! (Läs texten noga.) Är du emot en ombilning, skriv inte på någon fullmakt och stanna hemma. Det är lika med en NEJ-röst. Terje Gunnarsson poängterade det märkliga i att fullmakter förekommer vid ombildningar med tanke på att ett bostadsköp förmodligen är det största privatekonomiska beslutet en människa tar. Ska man göra en miljonaffär borde man nog kunna se till att vara med när beslutet tas.

SLUTLIGEN

Det stundar som sagt en köpestämma nu på måndag den 8/3. Vi kan räkna med att det blir en till den 15/3 som är det datum Stockholmshem har satt som sista datum för denna ombildningsprocess.

Låt denna evighetslånga karusell vara över då. Stockholmshem har råd och vilja att rusta upp husen. Låt dem sätta igång så snart som möjligt.

A Cavalieratos och E-M Dahlin

04 mars 2010. Uncategorized.

One Comment

  1. Rikard Junkergård replied:

    Lycka till från oss på Flygfältet.

    Hoppas det nu blir ett nej på stämman så ni slipper det vi råkade ut för, två månaders med jakt efter lån som sedan visade sig vara förgäves när fusk uppdagades. Förvisso var inte viljan stor att ombilda när endast 39 procent kunde/ville uppvisa lånegaranti drygt två månader efter stämman.

    /Rikard Junkergård
    Rädda Flygaren

Lämna en kommentar

Trackback URI